Som Vaping-enheter har utvecklats, så har potentiella faror, säger forskare

Vissa konsumenter krediterar vaping och elektroniska cigarettprodukter genom att hjälpa dem att sparka sin cigarettvanor. Men tekniken bakom enheterna, såväl som e-vätskor som de använder, har förändrats under åren – och med lite standardisering, säger hälsoforskare från Vape.se.

“Ingen vet vad som finns i någon av dessa produkter,” säger Stanton Glantz, chef för Center for Tobacco Control Research and Education vid University of California, San Francisco. “Det du faktiskt utsätter dig för är inte på något sätt, form eller form standardiserad.”

Den rökfria tobaksindustrin som började med lågspänning av cigarettuttryck har utvecklats till att omfatta anpassade högeffektanordningar som kan generera enorma ångmoln – och potentiellt skadliga ämnen.

Teknologiska framsteg har producerat anordningar som ökar värmen och koncentrationen av kemikalier som levereras i lungan, Glantz och andra forskare varnar, och aerosolen som inhaleras kan vara förorenad med farliga metaller från enheten.

Centers for Disease Control and Prevention har granskat vapevätskor och apparater och försökt ta reda på vad som specifikt orsakar det växande utbrottet av vaprelaterade lungsjukdomar i USA. Från och med 15 oktober hade CDC identifierat nästan 1 500 lungskador relaterade till vaping. Minst 33 av dessa människor har dött, enligt byrån.

Utredare misstänker att många av skadorna är relaterade till bootleg-patroner snörda med THC, den viktigaste psykoaktiva ingrediensen i marijuana. Emellertid är ingredienserna och materialen som utgör dessa produkter ofta ett mysterium, även när de tillverkas av legitima tillverkare.

De första vaping-enheterna introducerades troligen till USA från utanför landet omkring 2006, enligt en amerikansk tull- och gränsskyddsdatabas. Engångsartiklarna fylldes vanligtvis på förhand och liknade ofta cigaretter – därmed smeknamnet “cigalikes.” De innehöll också endast blygsamma mängder nikotin och var inte särskilt effektiva för att leverera det till konsumenterna.

Senare kom vapenpennor in på marknaden. De var återfyllningsbara och packade mer kraft än cigalikes för att värma upp e-vätskan. Pennorna tenderade också att innehålla mer nikotin.

Den tredje generationen enheter – mods – introducerades för ungefär ett decennium sedan och visade sig vara ett teknologiskt och kulturellt språng för vaping, säger Ana María Rule, biträdande professor i miljöhälsa vid Johns Hopkins University som forskar e-cigaretter. Konsumenterna kan anpassa moderna genom att ändra batteri, värmeelement och e-vätska, förklarar Rule. Enheten inspirerade till att skapa grupper som “moln-chasers” – vape-användare som tävlar vid evenemang runt om i landet för att göra det största molnet med aerosol.

“De förändrade fullständigt omfattningen och hela vapingkulturen,” säger hon.

Konsumenter som vapen på detta sätt kan andas in mycket större volymer av aerosoliserade kemikalier – inklusive kanske en större volym av något giftigt – säger forskare.

Juul, en laddningsbar enhet som liknar en flash-enhet, träffade marknaden 2015. Den kan inte anpassas och genererar generellt en lägre spänning än sin mod föregångare.

Men vad Juul saknade i makt, kompenserade det i sin nikotinförstärkta e-vätska. Varje Juul-pod innehåller en koncentration av nikotin lika med ett paket cigaretter; Det beror på att nikotin är fysiskt beroendeframkallande. Företaget klippte nikotinet med bensoesyra för att minska irritationen, vilket innebär att användare bekvämt kan andas in mer av ångan. Juul blev slutligen en framgångsrik framgång, särskilt bland ungdomar.

Ändå är nikotin långt ifrån det enda skadliga ämnet som papper kan riskera för inandning. Studier har funnit att överhettning av en e-vätska kan orsaka “termisk sönderdelning.” I vissa fall kan denna nedtagning av de grundläggande ingredienserna skapa giftiga kemikalier som formaldehyd, ett cancerframkallande medel, säger Thomas Eissenberg, professor i hälspsykologi och meddirektör vid Center for the Study of Tobacco Products vid Virginia Commonwealth University i Richmond.

Överhettad eller bränd e-vätska kan smaka bitter, säger Eissenberg, men vanligtvis har konsumenter inget sätt att upptäcka ett problem.

“Det är viktigt att inse att det inte alltid smakar dåligt när den termiska nedbrytningen har inträffat,” säger han.

Aerosol från e-cigaretter kan också snöras med metaller som orsakar lung- och neurologiska hälsoproblem, säger Rule. En studie som hon medförfattare samlade in e-vätskeprover från olika delar av 56 e-cigarettanordningar som ägs av dagliga användare. Studiens resultat visade att vätskan som satt i enheten och inhalerades av konsumenten hade markant högre nivåer av metall än vätskan i den återfyllbara dispensern.

Författarna föreslår att enhetens värmeelement kan införa giftiga metallämnen som krom, nickel och bly i e-vätskan.

Som svar på osäkerheten har vissa stater och städer förbjudit vissa föremål, till exempel patroner med smaksatt e-vätska. Och förra veckan tillkännagav Juul Labs att den kommer att stänga av försäljningen av de flesta av dess smaksatta produkter, inklusive gurka, mango och frukt.

Under tiden har Massachusetts tillfälligt förbjudit försäljning av alla vapingprodukter.