Studien visar uppvärmning i vaping enhet som orsak till lungskada

Tidiga resultat av en experimentell vapingstudie har visat signifikant lungskada från ecigg och elektronsik cigarett (eC) – enheter med värmeelement av nickelkromlegering. Resultaten var konsekventa, med eller utan användning av nikotin, e-vitaminolja eller tetrahydrocannabinol (THC Ejuice), som tidigare har trotts bidra till det livshotande andningsproblemet.

De första resultaten, som publiceras i Journal of American Heart Association av forskare från University of California, Irvine (UCI) School of Medicine och Huntington Medicinska Forskningsinstitut (HMRI), observerades under en större studie syftar till att undersöka effekten av e-cigaretter och andra vaping användning av produkten på det kardiovaskulära systemet. Under experiment observerade forskare eC eller vape use-associated lung injury (EVALI) omedelbart efter byte från en vaping-enhet med ett värmeelement av rostfritt stål till en som använde nickelkromlegering (NC).

“Resultatet var så slagkraftiga, vi kände att det är nödvändigt att frigöra de första resultaten tidigt så att elektroniska cigarett användare kan bli varnade förr, särskilt med tanke på E-cigarett användare har en ökad risk för COVID-19”, sade senior författaren Robert A. Kloner, MD, Ph D., chief science officer för HMRI och professor i medicin vid USC.

Omkopplaren i enheter inträffade i September 2019, när EG-enheten som laget använde gick av marknaden och en ersättningsanordning erbjöds som ett alternativ. Den nya enheten var fysiskt kompatibel med det ursprungliga exponeringssystemet, men värmeelementet ändrades från rostfritt stål (SS) till en nickelkromlegering (NC).

“Inom en timme från början av ett experiment observerade vi tecken på allvarlig andningsbesvär, inklusive ansträngd andning, väsande andning och panting”, säger Michael Kleinman, Ph.D., professor i yrkes-och miljömedicin vid UCI School of Medicine och medlem av UCI Center for Occupational and Environmental Health. “Efter att ha analyserat lungvävnad från försökspersoner i studien fann vi att de var allvarligt äventyrade och observerade andra allvarliga förändringar som lungskador, trängsel i röda blodkroppar, utplåning av alveolära utrymmen och pneumonit i vissa fall.”

Den nuvarande forskningen syftade till att studera effekterna av andning i e-cigg på hjärtfunktionen i en väletablerad preklinisk experimentell modell. Under loppet av nästan ett år, ingen av de ämnen som utsätts för ångor från anordningar av rostfritt stål, både med och utan tillsatser, kontraherade andningsbesvär och endast en visade en mindre än 10% område av inflammation i lungorna. När den nya EG-enheten introducerades, visade drabbade personer svår andningsbesvär, med ansträngd andning, väsande andning och panting. Lungskadorna inträffade utan nikotin, THC eller vitamin E-tillsatser; och kan också ha varit relaterade till högre effektinställningar på e-cigarettanordningarna. Dessa preliminära studier kommer att följas upp med ytterligare framtida studier för att systematiskt försöka bestämma orsaken till lungproblemet.

“Även om ytterligare forskning behövs, indikerar dessa resultat att specifika enheter och kraftinställningar kan spela en nyckelroll i utvecklingen av evali lika mycket som tillsatserna gör”, säger Kloner. “Skadorna i samband med e-cigaretter och vaping kan helt enkelt inte överskattas.”

Vaping har visat sig orsaka ökat blodtryck, endoteldysfunktion och risken för hjärtinfarkt och stroke. Värmeelement i kommersiellt tillgängliga EG är vanligtvis gjorda av rostfritt stål, nickel-krom eller nikrom, Kanthal nickel eller titan.

Ett tillstånd, som kallades “e-cigarett eller vaping product use-associated lung injury” (EVALI) erkändes i USA i juni 2019 och nådde i September 2019. I mars 2020 fanns det 2 800 amerikanska fall av EVALI och 68 dödsfall rapporterade. Patienter visade sig vanligtvis vara unga män och användare av e-cigaretter eller vaping produkter vars CT-skanningar avslöjade lunginflammation och skada. Av anteckning kan evali efterlikna många av funktionerna i covid-19 lunginflammation.